Cedarbrook Lodge Expansion

Hospitality Winner

Project: Cedarbrook Lodge Expansion | SeaTac WA

Firm: GGLO | Seattle WA

Design Statement

Cedarbrook Lodge (CBL) has been a great success for the client and community. Having recently completed a multi-million dollar expansion in 2014 [including a destination spa, outdoor hot tub and the third guestroom building], it has paved the way for the properties biggest transformation yet. The newly expanded section of the lodge, designed by GGLO, increases Cedarbrook’s guest room capacity by 60 percent, bringing the number of guest rooms and suites to 167. The new Alder building has 5 stories with 63 guest rooms, including two Luxury Suites, and Cedarbrook’s signature Communal Living Room similar in design to the property’s existing Spruce and Dogwood guest room buildings. The unique CBL guest experience stems from the resort’s overall design. What was once a financial institution’s training facility with minimal guest room footprint is now an annual TripAdvisor Traveler’s Choice Award-winning resort. New guest suites are spacious at 390 sq. ft. and the design places greater significance on community connection within the living rooms, sized at 600 sq. ft.. Living rooms feature whimsical amenities such as comfortable sitting areas, fireplaces, libraries and a complimentary 24-hour snack area that encourages guest interaction. “The expansion has made Cedarbrook Lodge an even greater destination for business and leisure travelers alike,” General Manager David Sullivan said. The main objective of the expansion was to keep the grounds immersive, with similar details but a revitalized design. Further challenges met by the design team were an emphasis on project schedule, financial responsibility and bridging the old to the new.

The exterior boardwalks that protect the property’s ecosystem provide links between all three buildings and public access to the wetlands. Similarly, the carpet now acts as a unifying interior element that connects the three guestroom buildings. Shaw Hospitality Group’s custom carpet design tool, Foundry, allowed for convenient exploration and transformation of existing designs. The design team quickly transformed one existing Shaw pattern into five coordinating design installations. Capitalizing on broadloom manufacturing techniques, an asymmetrical design was split from a single broadloom width and installed in multiple corridors. Building layout and amenity spaces were identified with scale transformation. The end result is an urban oasis designed to meet budget and exceed client expectations while enhancing existing character and ultimately contributing to a memorable guest experience.

Loading ... Loading ...

#DesignIs

Thank you for voting for this project. Share your vote.