Element Restaurant and Lounge

Hospitality Winner

Project: Element Restaurant and Lounge | St Louis MO

Firm: Remiger Design | St Louis MO

Design Statement

Located in St. Louis’ former city hospital power plant building, Element’s innovative design lends a hand to its unique food and drink offerings served up on the second-floor restaurant and third-floor lounge spaces. As an adaptive reuse project, uncovering the beauty of the raw space was key to developing the industrial-chic environment that re-energizes the once abandoned building. From the reclaimed wood feature walls and exposed brick and steel to the contemporary artwork to the lighting and comfortable lounge seating, Element’s design offers a striking juxtaposition of the historic and industrial to the modern and sleek. When dining at Element, every guest has a seat at the Chef’s table due in part to the strategic “open kitchen” layout. The design engages diners as the farm-to-table menu is created before their eyes. Upstairs, the lounge provides a more intimate vibe including a postcard view of the city’s icon; the Gateway Arch. Visitors can take their pick of casual seating at the dazzling bar, which includes inviting leather sofas and velvet chairs, or choose to relax in a more private setting in one of the high-backed wing chairs lining the space. For a closer connection to the urban neighborhood, two large roof terraces extend the ambiance outdoors. Transformed Element is the newest jewel in the revitalized community.

Element’s industrial luxe is achieved with an eclectic mix of old and new, hard and soft. The exposed, glazed brick and polished concrete floors are balanced by the introduction of comfortable seating areas, strategically defined by Shaw Contract Group’s Dye Lab modular tiles. The carpeted areas help create intimate zones within the larger overall volume of the lounge. With so many hard, reflective surfaces, the Dye Lab tiles soften the atmosphere while also absorbing sound; and “pack-a-punch” of design to the otherwise ordinary horizontal surface. The irregularity in shading created by the revived dying practice provides Element with flexibility in the future to easily swap tiles in and out while maintaining the consistently inconsistent pattern – a perfect match for Element’s industrial opulence.

Loading ... Loading ...

#DesignIs

Thank you for voting for this project. Share your vote.