Joe Public

Medium-Size Office Winner

Project: Joe Public | Johannesburg South Africa

Firm: Interiors For Change | Johannesburg South Africa

Design Statement

To personify Joe Public’s philosophy: Growth of ideas while creating a space that enhances productivity; the atrium, canteen, boardrooms, and client areas became the main focus of the design. The brief dictated the need for an interior with an urban industrial feel which crafts open conversation between staff. Creating a timeless interior with simple detailing can be seen throughout the building. There is a beautiful contrast between the austere black facade detail and the warmth of the wooden doors. A wooden door with visible wood grain was specified as a subtle reference to ‘growth’ which could be seen throughout the building. In the atrium an open staircase rises from the canteen which links the office floors visually and promotes inter floor communication. The raw brick wall which spans all three floors is a back drop for the staircase. The element brings a rustic quality to an otherwise formal work space. The design elements mentioned above work together to give Joe Public a sophisticated industrial interior which is understated yet acts as a magnificent stage to set their day to day activities. The work space bustles with life and vigor – giving the creative staff a space to do what they do best.

The main floor finish throughout the building was the raw floor slab with a coarse aggregate which was polished to give it a ‘slick’ look that the client was looking for. This gave us the opportunity to use special floor finishes in the client spaces to enhance the areas. The main 24-seat boardroom provided such opportunity. The room was designed to encapsulate the urban industrial concept of the space through a statement-piece table. The table is nine meters long and is made from three trees bolted together with a steam punk mentality by local artist, Dhala Hulme. The main boardroom is a talking point of the building to Joe Public and their clients alike. Shaw Contract Group’s hexagonal carpet was perfect to finish off the job as it shows off the bespoke table and brings in the natural colors of slate as a warm foundation for the otherwise industrial boardroom.

Loading ... Loading ...

#DesignIs

Thank you for voting for this project. Share your vote.