Showroom Multicarpet Rollux

Medium-Size Office Winner

Project: Showroom Multicarpet Rollux | Santiago Chile

Firm: + Architects | Santiago Chile

Design Statement

The MULTICARPET and ROLLUX Showroom combines the client showroom spaces with the specification area and product sales offices. The order asked that the work and showroom spaces be integrated to keep the client relationship at the forefront. One goal was to transmit ROLLUX and MULTICARPET’S intention to support the architects in finding the right materials and solutions for each individual project, by working together in a system similar to an architecture and design workshop.

With this starting point, the showroom’s design integrates the materials and products from both businesses as a natural solution to the functional and climatic requirements of the building, and not as elements on display in isolation.

The design plan centers on two main elements:

1 – One large built-in piece located in the center of the building that will serve as a library for consulting the catalogues that contain the various MULTICARPET flooring lines.

2 – The construction of a metal valance around the perimeter and facing boards, which will support the different ROLLUX interior and exterior curtain lines, along all the building’s glass facades; these allow for optimal control of natural lighting in the work spaces and they define the exterior facades.

The building’s architecture is focused on a detailed solution for these two elements; it requires simple solutions for a clean implementation that showcases the quality of the materials being displayed.
We chose Shaw’s Carpet Dye Lab because it is a very original product that immediately catches the eye. We looked for a product that would stand out while still using the neutral color palette and natural materials that are found in the rest of the building: cement, steel, natural wood, etc.

This singular combination of originality and restraint is not easy to find. The irregular dye pattern of the Carpet Dye Lab is very eye-catching, but it also is reminiscent of natural and artisanal products because it is interesting, while at the same time offering a natural effect. By choosing a dark gray color, we strengthened the association between the Carpet Dye Lab and natural elements like steel, stone and concrete, highlighting the contrast with the light-colored wood and the furnishings in the showroom.

We also chose the Haze and Hexagon tiles to denote certain areas on the access floor. This created attractive areas that act as spaces for meetings and showings.

Original

El Showroom de MULTICARPET y ROLLUX reúne los espacios de exposición para Clientes con las oficinas del área de especificación y ventas de productos. El encargo buscó que los espacios de trabajo y exposición estuvieran integrados, de manera que la relación con el Cliente fuera siempre cercana. Se busca transmitir la intención de ROLLUX y MULTICARPET de apoyar a los Arquitectos a encontrar los materiales y soluciones adecuados para cada Proyecto particular, en un trabajo conjunto similar a un taller de arquitectura y diseño.

Con este punto de partida, el diseño del Showroom integra los materiales y productos de ambas Empresas como solución natural a los requerimientos funcionales y climáticos del Edificio, y no como elementos expuestos en forma aislada.

Se proyecta centrando el diseño en dos elementos protagónicos:

1 – Un gran mueble en obra ubicado al centro del Edificio, que servirá como biblioteca de consulta para los catálogos que permiten conocer las múltiples líneas de revestimientos de pisos de MULTICARPET.

2 – La ejecución de una cenefa metálica perimetral y perfiles de fachada, que sirven de soporte para las distintas líneas de Cortinas Interiores y Exteriores de ROLLUX, a lo largo de todas las fachadas vidriadas del Edificio, que permitan controlar en forma óptima la iluminación natural en los espacios de trabajo y caractericen las fachadas exteriores.

La arquitectura del Edificio se centra en la solución del detalle de estos dos elementos, se buscan soluciones simples para lograr una ejecución limpia, y que transmita la calidad de los materiales expuestos. Elegimos la Alfombra Dye Lab de Shaw porque es un producto muy original y que genera curiosidad inmediata. Buscamos un producto que llamara la atención, pero sin salir de la paleta de colores neutros y materiales desnudos que predominan en el resto del edificio : hormigón, acero, madera natural, etc.

Esta curiosa combinación de originalidad y sobriedad no es fácil de encontrar. El teñido irregular de la Alfombra Dye Lab es muy llamativo, pero al mismo tiempo recuerda productos naturales y relacionados a lo artesanal, por lo que llama la atención sin perder su naturalidad. Al elegir un color gris oscuro, reforzamos la asociación de la Alfombra Dye Lab a elementos naturales como acero, piedra y hormigón, realzando el contraste con la madera clara y mobiliario del Showroom.

También seleccionamos las palmetas Haze y Hexagon para marcar ciertas zonas del piso de acceso. Con esto se generaron áreas atractivas potenciando zonas de reunión y exhibición.

Loading ... Loading ...

#DesignIs

Thank you for voting for this project. Share your vote.