Toyota WA – Head Office

Medium-Size Office Winner

Project: Toyota WA – Head Office | Perth Australia

Firm: Roxby Architects | Perth Australia

Design Statement

Completed in August 2013 in the Perth light industrial area of Kewdale, the Toyota WA Head Office sets a new standard for the physical amenity of the area. Rejecting the local vernacular of concrete tilt-up or metal shed, the new steel framed, insulated panel clad building is layered and rich in north facing glazing, embracing natural light and external views. Occupant amenity is central to the design: the desire to create an inspiring workplace within its industrial location produced breakout spaces, external courtyards and landscaping which provide tranquil meeting and informal zones in an otherwise harsh industrial landscape. Toyota’s philosophy of kaizen, or continuous improvement, was translated into built form through vertical external blades fitted at shifting angles to enhance the sense of motion as one passes the building. Achieving a 5 Star Green Star (Office) Design rating representing Australian excellence, the building embodies the environmental commitment of Toyota to producing highly efficient vehicles with reduced environmental impact. ESD requirements informed the building’s size, shape, orientation, materiality, services and furnishings. The vehicle display area and large format digital screen in the double height lobby are obvious reminders of what this building is all about: people, vehicles and the environment.

Three ranges of the Shaw carpet tiles were used extensively throughout the recently completed nine million dollar Toyota Corporate Headquarters in Perth. The new 18 x 36 rectangular format of the Fade and Blur tile ranges were interlaced with the bold colours of the Colour Plank range creating a consistency of underlying texture/pattern with the ability to create unique and intense formats to define zones or rooms within the largely open plan layout. Cradle to Cradle certification of the product was an essential part of achieving a building with a 5 star, ‘Green Star’ rating. The longevity offered by the solution dyed fibre process was also an important consideration when the conference facilities not only had to endure considerable foot traffic, but the movement of vehicles used for display/presentation purposes within the facility. The products specification exceeds our specification and expectations.

Loading ... Loading ...

#DesignIs

Thank you for voting for this project. Share your vote.